Krem z zielonych szparagów

Do tej pory szparagi jedliśmy "w całości" i nigdy nie pomyślałam o tym, że można z nich zrobić krem. Przeglądając różne wpisy na innych blog, znalazłam przepis Magdy z kuchennewariacje.pl i wiedziałam, że muszę go zrobić!! Krem wychodzi pyszny, a zielone szparagi pasują tu idealnie!! Przygotowania zajmują dosłownie chwile i nie wymagają prawie żadnej pracy. Na pewno będę do niego wracać!!



SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ok. 500 ml bulionu (lub wywaru - ja użyłam rosołu z indyka)
  • 2 średnie marchewki (wcześniej ugotowane, możecie je pominąć)
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz
  • pestki słonecznika do podania
Cebulę drobno pokroić. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę (posolić) i chwilę ją zeszklić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szparagi (oprócz główek) pokrojone na kawałki. Chwilę wszystko razem przesmażyć i zalać bulionem. Gotować ok. 10 minut, aż szparagi będą miękkie, następnie dodać pokrojone w kostki marchewki (możecie je pominąć) i główki szparagów. Gotować jeszcze przez ok. 2 minuty, aż główki szparagów będą miękkie. Gotową zupę zmiksować na krem. Gotowy krem ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem i zagęścić śmietaną. Podawać posypane ziarnami słonecznika. 
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty