Świąteczny chleb bananowy
Nie miałam ochoty na piernik, a tym bardziej makowiec, ale za to marzyło mi się jakieś bardziej "świąteczne ciasto". Przerobiłam więc ciasto (czy też chlebek) bananowe na bardziej świąteczne i wyszło naprawdę pysznie!! Dzięki niemu możecie naprawdę szybko poczuć atmosferę świąt :))
SKŁADNIKI:
- 340 g mąki pszennej (2 1/4 szklanki)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150 g brązowego cukru
- 250 ml oliwy
- 3 jajka
- 2 łyżki syropu pierniczkowego (z tego przepisu) - możecie zastąpić łyżką ekstraktu z wanilii
- 2,5 banana + pół banana na wierzch
- 2 łyżki miodu
Mąkę przesiać do miski, dodać cynamon, proszek do pieczenia, cukier, sodę i sól. Wymieszać i odstawić. Do drugiej miski wbić jajka, ubić przez chwilę mikserem, a następnie dodać oliwę (stopniowo) i syrop i dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę z dodatkami i wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec dodać do ciasta banany i zmiksować do uzyskania jednolitej masy (chociaż grudki bananów nie przeszkadzają w cieście). Keksówkę wysmarować odrobiną oliwy lub masła i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, na wierzchu ułożyć plastry banana (pokrojone wzdłuż) i polać miodem. Piec w temp. 180 st. przez około godzinę i 15 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto przestudzić w formie, a następnie wyłożyć z foremki i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz